Styret
Ronja-Katrin Larsen (styreleder)
Ronja-Katrin Larsen (styreleder) er datter av Anne Malene, musiker og forkjemper for åpenhet rundt psykisk helse.
Hun har satt opp musikkteater-stykket «Doajvvo - Håp», som tar for seg for seg hvordan det er å vokse opp i skyggen av en hemmelighet, arven mellom mor og datter. Og at man må gjøre alt man kan for å ikke miste håpet.
- Det ble en sterk opplevelse for meg da jeg fikk vite at det skulle bli opprettet en stiftelse i mammas navn, og det har ikke vært noen tvil siden da om at jeg skal videreføre hennes engasjement og kjempe for åpenhet rundt seksuelt misbruk og psykisk helse.
Jeg har aldri beundret noen mer enn slik som jeg beundrer de elleve som sto frem i Tysfjord-saken, og alle de som turte å stå frem i ettertid. Det krever et stort mot å dele sin historie! Vi andre må tørre å være like modige, og snakke høyt om det som er vanskelig.
Bare slik kan vi fjerne stigmaet og skammen. Nettopp dette var mamma sin hjertesak. Dette er en arv jeg skal brenne like sterkt for som hun gjorde!
Marion Anne Rimpi
Marion Anne Rimpi er datter av Anne Malene, og er en viktig og sterk stemme i kampen mot seksuelle overgrep.
Hun var én av elleve som sto frem med sin overgrepshistorie til VG, og ble ansiktet utad i «Tysfjord-saken».
I 2016 fikk hun prisen «Årets nordlending». Juryen begrunnet sin avgjørelse på denne måten: «Marion Anne Rimpi har gitt ansikt og stemme til et av de vanskeligste og alvorligste tema i vårt samfunn.»
I ettertid har hun fått en rekke andre priser, som «Årets same 2016», «Astrid Gunnestads minnepris 2017», og ble utnevnt til årets Æres-Svarta Bjørn i 2019 for sin åpenhet og sitt engasjement.
Da mamma tok livet sitt, ble det enda viktigere for meg å løfte hennes hjertesak videre. For å gi henne den verdigheten hun fortjener.
Anne Malenes Minnefond hedrer hennes minne ved å anerkjenne hennes livslange kamp for rettferdighet, og ved å si at det har ikke vært forgjeves.
Mammas historie er ikke bare viktig for meg, den er utvilsomt realiteten for mange flere enn vi tror — og derfor skal jeg fortsette å kjempe for at det blir satt lys på tabubelagte temaer som seksuelle overgrep og selvmord.
Ingar Nikolaisen Kuoljok
Ingar Nikolaisen Kuoljok er en av områdets «mujttaliddje» – en med særskilt ansvar for å forvalte minnene om mennesker og deres livshistorier, kunnskap om slekt, og om de viktige tradisjonene, normene og reglene i det lulesamiske samfunnet.
Han er jurist og har siden 1994 arbeidet med rettshjelpsvirksomhet, i domstolene, med rettsforskning og innen offentlig forvaltning.
Ingar har de siste 15 årene arbeidet som advokat med kontorsted på Drag. Han har vært aktiv i arbeidet med forsoning og gjenoppretting av urett og han har bistått gruppen av eldre samene som ble rammet hardt og som tapte skolegang som følge av fornorskningspolitikken.
Ingar og hans familie har i lang tid vært engasjert i arbeidet mot seksuelle overgrep og Ingar en av advokatene som bistår ofrene i de såkalte «Tysfjordsakene».
- Anne Malene var ett år yngre enn meg og vi vokste opp i samme bygd. Vi er i slekt, og mamma og pappa var også gudmor og gudfar til henne.
Det trengs en hel bygd for å oppdra et barn og til å beskytte barnet. Den samme bygda trengs også for de av barna som skades og som må leve videre med skadene.
Anne Malene valgte å fortelle sin historie og vekten av skadene ble til slutt for tung å bære for henne – og vi andre klarte ikke å beskytte henne. Det er viktig for meg at minnene om Anne Malene og hennes liv lever videre, om hennes rettskrav på ukrenkelighet og om hennes ønske om åpenhet om seksuelle krenkelser og skadevirkninger.
Minnene om Anne Malene er viktig for oss i arbeidet med å skape et tryggere og bedre liv for unge mennesker her i vårt område.
Anne Kristin Gurák
Anne Kristin Gurák er seniorrådgiver ved Árran – juleváme guovdásj / lulesamisk senter.
Hun har over mange år hatt et stort engasjement for å dokumentere og formidle ubehagelige og ufortalte fortellinger i samfunnet.
Hun har deltatt i ABM- utviklings / Norsk kulturråds BRUDD-prosjekt der målet var å skape debatt om tabubelagte, marginale og kontroversielle temaer.
Anne var medlem av styringsgruppen for Jasska/Trygg – et oppfølgningsprosjekt i kjølvannet av overgrepssakene i Tysfjord.
Hennes masteroppgave i kultur og profesjon ved UiT Norges arktiske universitet, omhandler fornorskning og konsekvenser for relasjoner.
Anne er medlem av Sannhets- og forsoningskommisjonen som skal granske fornorskingspolitikk og urett som samer, kvener, norskfinner og skogsfinner er blitt utsatt for.
Vervet i Anne Marlenes minnefond er viktig for meg. Å bli utsatt for seksuelle krenkelser er en opplevelse som kan prege et menneske for resten av livet.
Konsekvensene kan være selvhat, mindreverdighetsfølelse og skam som kan ramme både den psykiske og fysiske helsen på ulike måter.
Anne Malene valgte å bidra med sin fortelling om seksuelle overgrep i VGs hovedreportasje om Tysfjordsaken. Hennes åpenhet har medført at både jeg og mange andre har fått større mulighet til å helbrede våre sår.
Dette takker og ærer jeg Anne Malene for.